Jednu věc mají snad všechny restaurace společnou – potřebu bezproblémového pohybu číšníků mezi kuchyní a jídelnou, případně potřebu pohybu kuchařů mezi kuchyní a skladem bez nutnosti používání rukou při otevírání a zavírání dveří. Řešení obou požadavků spočívá v instalaci speciálních typů dveří. Speciálním požadavkům restauračního provozu vyhovují například kyvné dveře.
Kyvné dveře – takzvané „lítačky“ umožňují pohyb na obě strany bez použití rukou. Stačí do nich lehce vrazit nohou či bokem a jejich křídlo se otevře a po přechodu dveřmi se zase zavře. Tento typ dveří je možné v restauraci použít v jednokřídlé i dvoukřídlé variantě.
Další specialitou, která při výběru dveří může zaujmout majitele restaurací, jsou takzvané klima dveře – tedy dveře se speciální úpravou pro použití v prostorách s výraznými výkyvy teploty a vysokou vlhkostí vzduchu a také protipožární a kouřotěsné dveře.
U dveří do kuchyně někdy hrozí nežádoucí kondenzace vodních par na povrchu dveří. Vzniká obvykle v důsledku vyšší relativní vlhkosti vzduchu a současně působením výrazných rozdílů vnitřní a vnější teploty. Protože teplota na vnější straně dveří je výrazně nižší, než uvnitř, vodní páry ze vzduchu v kuchyni kondenzují na povrchu dveří a ulpívají tam na dlouho v podobě kapek. Tento jev je možné eliminovat anebo aspoň výrazně omezit tím, že pro vstup do kuchyně – například z chladnější chodby – vyberete tzv. klima dveře se speciální konstrukcí a výplní, které eliminují působení rozdílu teplot.
Napsat komentář
Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.